Dezvoltarea Chirurgiei Vasculare Periferice, o prioritate pentru Spitalul Sf. Constantin Brasov*

spitalul_sf_constantinBeneficiind de sprijinul Doctorului Lucian Toma, Medic Primar Chirurgie Generala si Chirurgie Vasculara, brasovean de origine ce activeaza la Spitalul Clinic Judetean Tg-Mures, in cadrul Spitalului Sf Constantin din Brasov au fost efectuate o serie de interventii de chirurgie vasculara incununate de succes:
• Trombertarectomia carotidiana, operatie de dezobstructie a arterelor carotide ce vascularizeaza mare parte din creier si a caror obstructie este responsabila de accidentele vasculare cerebrale ischemice. Uneori aceste obstructii sunt diagnosticate intamplator in urma unui bilant ecografic doppler, alteori (cel mai adesea din pacate), in urma unui atac vascular cerebral. Pacientii beneficiaza de o monitorizare neinvaziva a metabolismului cerebral pe parcursul interventiei, care permite aprecierea si evitarea suferintei cerebrale in cursul clampajului vascular.
•Rezectia tumorilor de glom carotidian, sunt situatii clinice rare dar extrem de solicitante, glomul carotidian fiind o zona reflexogena situata la bifurcatia arterelor carotide (comuna, externa si interna). Tumorile de glom carotidian sunt responsabile de pusee de hipertensiune arteriala ce pot pune viata persoanelor în pericol.
• By-pass-ul vascular, operatie de ocolire a unei obstructii arteriale ce poate fi situata la nivelul Aortei (By-pass aorto-bifemural), la nivelul arterelor iliace (By-pass Aorto-femural sau ilio-femural) sau la nivelul arterelor femurale (By-pass femuro-popliteu).
• Fistulele Arterio-venoase pentru hemodializa, reprezinta în continuare cea mai frecvent utilizata cale de acces sanguin la pacientii cu insuficienta renala cronica si consta dintr-o comunicare arterio-venoasa la nivelul antebratului sau bratului.
Alaturi de aceste procedee chirurgicale, reamintim colaborarea cu Dr. Lucian Marginean, Medic Primar Radiolog, pe partea de radiologie interventionala endovasculara, ce pune la dispozitia pacientilor o gama larga de interventii endovasculate, „fara operatie”:
• Dezobstructia cu balon, cu sau fara stent, a arterelor periferice, în cazurile de obstructii arteriale severe dar „scurte” ca lungime de interesare a vasului se prefera dezobstructia, în obstructiile lungi-By-pass-ul.
• Embolizarea tumorilor hepatice, splenice, uterine, în scopul reducerii volumului tumoral în cazurile fara îndicatie chirurgicala.
Nu in ultimul rând, tratamentul vasodilatator la pacientii cu arteriopatie obliteranta fara indicatie chirurgicala, folosind preparatele noi din familia prostaglandinelor (Vasaprostan), completeaza toata gama terapeutica pentru afectiunile arteriale periferice.
Pentru a fi la curent cu noutatile, accesati http://www.spitalulsfconstantin.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s