Despre tatuaje si nu numai…

Cele mai vechi tatuaje din lume au mai bine de 5.200 de ani vechime. Acestea au fost observate pe trupul unei mumii – numite Otzi – care a fost descoperită în septembrie 1991 în apropierea graniței dintre Italia și Austria. Se crede că tatuajele au fost făcute în scop terapeutic. Otzi este și cea mai veche mumie descoperită pe teritoriul european.

În perioada celor două războaie mondiale, femeile se tatuau pentru a fi prezentate ca “atracții de circ” iar prima femeie tatuată pe întregul corp care și-a făcut curaj și a participat la un concurs de frumusețe organizat în 1937, în New York, cu prilejul celebrului World’s Fair a fost Betty BroadbentBetty-Broadbent

Tatuajele sunt in ziua de astazi un “accesoriu” modern inregistrand cea mai mare popularitate de care s-a bucurat vreodata acest tip de pictura pe trup.
Metoda individualizarii corporale la nivel estetic este un serviciu oferit de numeroase saloane de arta corporala, piata de profil dezvoltandu-se activ in ultimii ani, cand cererea a continuat sa creasca in mod constant.

Clientii care apeleaza la specialistii in tatuare au, in medie, intre 18 si 30 de ani. Statisticile arata ca 1 persoana din 4 are cel putin un tatuaj corporal, la nivel global. Mai mult decat atat, solicitantii de sex masculin au fost depasiti numeric de cei de sex feminin in prezent, 65% dintre clientii saloanelor de tatuaj sunt femei.

Ce spune Biblia despre tatuaje?
Legea Vechiului Testament le-a poruncit evreilor astfel: “Să nu vă faceţi tăieturi în carne pentru un mort, şi să nu vă faceţi slove săpate pe voi. Eu sunt Domnul” (Levitic 19:28). Astfel, deşi credincioşii de astăzi nu se mai află sub autoritatea legii Vechiului Testament (Romani 10:4; Galateni 3:23-25; Efeseni 2:15), faptul că există o poruncă împotriva tatuajelor ar trebui să ne pună şi pe noi pe gânduri. Noul Testament nu spune nimic în legătură cu posibilitatea ca un credincios să îşi facă sau nu un tatuaj.

Riscurile efectuarii unui tatuaj pentru sanatate
Tatuajele lezeaza pielea, ceea ce inseamna ca riscurile pe care le presupun pentru sanatate implica aparitia de infectii si alte complicatii. Riscuri specifice efectuarii tatuajelor pot fi:
– reactiile alergice la vopselurile folosite pentru tatuarea corporala (in special nuantele de rosu, verde, galben si albastru) pot provoca reactii alergice cutanare, precum eruptiile insotite de prurit (mancarimi) in zona asupra careia s-a actionat. Aceste reactii pot sa se manifeste chiar si dupa mai multi ani de la efectuarea tatuajului.
– infectiile cutanate incizia superficiala a pielii realizata prin tatuare poate cauza infectii cutanate, dupa aparitia inrosirii zonei, inflamatiei si secretiilor purulente, simptome frecvente dupa tatuare.
– alte probleme dermatologice – trauma suferita de piele pe fondul tatuarii poate sa conduca la formarea de granuloame (umflaturi) sau cheloide (regiuni ridicate ale pielii, aparute in urma dezvoltarii excesive a tesutului cicatricial).
– boli transmise pe cale sangvina in cazul in care instrumentele folosite pentru tatuare sunt contaminate cu sange infectat, ele pot conduce la contactarea de boli cu transmitere sangvina, precum tetanosul, hepatita B si C, HIVSIDA etc.
– compromiterea analizelor RMN – in anumite cazuri rare, tatuajele pot produce umflaturi sau senzatii de arsura in zonele pe care sunt efectuate, deci pot compromite rezultatele analizelor de tip RMN. Cerneala tatuajelor poate afecta si calitatea imaginilor obtinute.

Precautii
Pentru reducerea potentialelor riscuri pentru sanatate implicate de efectuarea unui tatuaj, asigurati-va ca respectati urmatoarele precautii

– apelati la un salon reputat cu personal specializat in efectuarea de tatuaje, care detine toate licentele si autorizatiile de functionare pentru furnizarea acestui serviciu.
– asigurati-va ca profesionistul care va asista isi spala bine mainile inainte de procedura si poarta manusi chirurgicale de unica folosinta.
– verificati daca instrumentele folosite sunt scoase in ambalaje vidate; cerneala si celelalte recipiente folosite trebuie sa fie si ele noi.
– urmariti daca specialistul detine un sterilizator pentru instrumentele care nu sunt de unica folosinta, inclusiv manerele mobilierului, masa pe care lucreaza si grupurile sanitare utilizate.

Metode de a scapa de tatuaje
Exista cateva metode excelente in ziua de astazi pentru a iti “scoate” tatuajul. Metoda pe care doctorul sau artistul o va folosi depinde de dimensiunea tatuajului, de locatie si de timpul care a trecut de cand l-ai facut. Astfel metodele pot fi: excizia, indepartarea unui strat de piele, indepartarea tatuajului prin laser sau prin folosirea unei solutii de sare pentru indepartarea culorii.

Tatuajele de pe piele sunt o forma de arta pe corpul tau care are diverse semnificatii in diferite culturi si societati. Tatuajul poate fi actualizat fie printr-o simpla marca fie printr-un semn cu referinta la propria personalitate. Tatuajul poate fi, de asemenea, un semn remarcabil modern sau un simbol de apartenenta la un grup.

Tatuajul marcheaza personalitatea, respectul fata de cineva, incalcarea unei reguli sau pur si simplu, pentru a fi mai atragatoare. Locurile alese spre tatuare sunt bratele, abdomenul si spatele. Tatuajul de pe pielea de pe spate are denumirea de tramp-stamp si astfel, s-a ajuns la concluzia ca este locul cel mai senzual si atractiv pentru tatuarea femeilor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s